کاربراتور و انژکتور روشهای سوخترسانی به موتور هستند و از این رو موتورها را با این نام میشناسند. کاربراتور روشی قدیمی بوده و بعد از ترکیب سوخت و هوا آن را به موتور منتقل میکند. اما انژکتور روشی جدید بوده و سوخت را به طور مستقیم به موتور منتقل میکند.
هر کدام از این موتور سیکلتها مشخصات و مزیتهای مختص به خود را دارند. این دو موتور با یکدیگر تفاوتهایی دارند که بهتر است آنها را بدانید. با کسب اطلاعات از لوازم یدکی موتور سیکلت آریا درباره تفاوت موتور سیکلت انژکتور و کاربراتور میتوانید راحتتر درباره انتخاب آن تصمیم بگیرید.
آشنایی بیشتر با موتور سیکلت انژکتور
قبل از آنکه تفاوت موتور سیکلت انژکتور و کاربراتور را بدانید، بهتر است با این موتور سیکلتها آشنا شوید. در موتور انژکتوری از ECU یا واحد کنترل الکترونیکی موتور برنامه سوخترسانی به موتور دریافت میشود.
در این واحد اطلاعاتی چون فشار هوا، دمای موتور و دور موتور دریافت شده و دستورات لازم برای عملکرد وسیله صادر میشود. انژکتور نازلی است که به وسیله آن سوخت، هوا و بخار آب در فشار بالا وارد میشود.
سوخترسانی آن این گونه است که بنزین از باک کشیده شده و با فشار ثابت و سرعت بالا به انژکتور انتقال مییابد. وقتی سوخت وارد محفظه شود سوزن انژکتور بالا رفته و سوخت از طریق سوراخی که در انتهای آن وجود دارد، وارد موتور میشود. در این زمان انژکتور نسبت مشخصی از سوخت را با هوا ترکیب میکند.
این موتور در دو نوع سیستم مستقیم یا سیستم غیر مستقیم دستهبندی میشود. در نوع مستقیم راندمان موتور بالا بوده و سوخت مستقیم وارد سیلندر میشود. در نوع غیر مستقیم نیز دو نوع پاشش سوخت تکی و پاشش سوخت چندگانه وجود دارد.
مزایای موتور سیکلت انژکتور
موتور سیکلت انژکتور از مزیتهایی مختلفی برخوردار است که سبب محبوبیت آن شده است. قدرت و گشتاور این وسیله بالا بوده و این موضوع سبب معروفیت آن شده است. بازدهی و کارایی آن بالا بوده و لرزش موتور کم است. واحد کنترل الکترونیکی در این موتور به طور مداوم مصرف سوخت را بهینهسازی میکند.
این موضوع منجر به کاهش مصرف سوخت در آن شده است. از طرفی این وسیله برای ارائه یک عملکرد مناسب و درست نیاز به ساسات ندارد. در آب و هوای سرد نیز شاهد عملکرد خوب آن هستید. هوا و سوخت به صورت بهینه و درست با هم ترکیب میشوند. دیگر مزیت این سیستم ایجاد آلودگی کمتر در هوا است.
اجزای سیستم سوخترسانی موتور انژکتوری
در موتور انژکتوری سیستم سوخترسانی شامل اجزای زیر میشود:
- سوزن انژکتور
- فیلتر سوخت
- ورودی سوخت
- فنر برگشت دهنده
- بدنه
- خروجی سوخت
- درپوش محافظ
آشنایی بیشتر با موتور سیکلت کاربراتوری
برای آنکه بهتر تفاوت موتور سیکلت انژکتور و کاربراتور را درک کنید، بهتر است با این سیستم نیز آشنا شوید. در موتورهای کاربراتوری هوا به داخل سیلندر مکیده شده و کاربراتور به آن سوخت را اضافه میکند. سوخت و هوا در آنجا ترکیب شده و سبب ایحاد احتراق میشود. این سیستم در میزان هوای ورودی به موتور دخالتی نداشته از این رو عملکرد تقریباً ضعیفی دارد.
در سیستم سوخترسانی این موتورها کاربراتور مهمترین قطعه بوده و برای عملکرد خوب آن نیاز به یک فضای خالی در داخل مجرای سوخت است. این کار را ونتوری که قسمتی از بدنه کاربراتور است، انجام میدهد.
با ورود هوا به داخل ونتوری سطح مقطع آن کم شده و سرعت هوا زیاد و فشار ونتوری کم میشود. در این شرایط برای ورود هوا به سیلندر و انجام احتراق نیاز به مکش است.
مزیتهای موتور سیکلت کاربراتوری
موتور سیکلت کاربراتوی نیز مزیتهای مخصوص به خود را دارد. مهمترین این مزایا عبارتند از:
- قطعات این موتور در صورت نیاز به تعمیر راحت تعمیر میشوند.
- اگر خراب شوند برای تعمیر نیاز به تجهیزات خاصی نیست.
- برای تولید این سیستم هزینه کمتری نسبت به انژکتوری نیاز است.
- هزینه تعمیر آنها پایین بوده و از این بابت مشکلی ندارید.
انواع موتور سیکلت کاربراتوری
از چند جهت میتوان موتور سیکلت کاربراتوری را به انواع مختلف تقسیم کرد. به طور خلاصه در زیر این مورد را بررسی میکنیم:
انواع کاربراتور با توجه به جهت جریان هوا
- کاربراتور با جریان هوا از بالا به پایین
- کاربراتور با جریان هوا از پایین به بالا
- کاربراتور با جریان هوا افقی
انواع کاربراتور براساس ونتوری
- ونتوری ثابت که جریان هوا به واسطه مکش و یا خلاء انجام میشود.
- ونتوری متغیر که در آن مقدار سوخت و هوا با توجه به میزان مکش تغییر میکند.
انواع کاربراتور براساس تعداد دهانه
- کاربراتور یک دهانه که دارای یک ژیگلور و یک مخزن در موتور است
- کاربراتور دو هانه که در دورهای بالای موتور عملکرد بهتری دارند. در این نوع از دو ونتوری و دو سوخت پاش استفاده میشود. در دورهای پایین برای انجام سوخترسانی و احتراق فقط یکی از این دهانهها فعال میشود. اما در دورهای بالا برای تأمین نیاز موتور به سوخت و هوای بیشتر از هر دو دهانه استفاده میشود.
- کاربراتور چهار دهانه که ترکیبی از دو کاربراتور دو دهانه است.
همچنین بخوانید: برق دزدی موتور سیکلت
آشنایی با تفاوت موتور سیکلت انژکتور و کاربراتور
از چند جهت میتوان تفاوت موتور سیکلت انژکتور و کاربراتور را مورد بررسی قرار داد:
- موتورهای کاربراتوری ساختار سادهای داشته و تعمیر آنها نسبت به نوع انژکتوری سادهتر است. این موضوع سبب شده تا برای موتورهای کاربراتوری هزینه کمتری برای تعمیر و نگهداری صرف شود.
- به دلیل افزایش راندمان احتراق در نوع انژکتوری ضریب تراکمحجمی موتور افزایش مییابد.
- در نوع انژکتوری راندمان احتراقی نسبت به نوع کاربراتوری بیشتر بوده و پدیده knock کم میشود. عمر موتور انژکتوری بیشتر است؛ زیرا موتور آسیب نمیبیند.
- ترکیب سوخت و هوا در موتورهای انژکتوری بهتر شکل گرفته و بازدهی بالایی دارد؛ بنابراین عملکرد آنها نسبت به نوع کاربراتوری بیصداتر و نرمتر است.
- دیگر تفاوت موتور سیکلت انژکتور و کاربراتور با یکدیگر از نظر میزان تولید آلودگی است. سیستم انژکتوری آلودگی کمتری تولید داشته و موتور دارای استانداردهای عدم آلایندگی است.
- در موتور انژکتوری بخار ناشی از تبخیر سوخت در پیاله به دلیل حذف کاربراتور و پیاله بنزین از بین میرود.
- کنترل نوع انژکتوری بهتر و مناسبتر بوده و در هوای سرد زود روشن میشود.
- از نظر حجمی نیز باید گفت موتور انژکتوری حجم بیشتری دارد. از این رو گشتاور افزایش یافته و توان خروجی موتور تا ۳ درصد میرسد.
- مصرف سوخت در موتورهای انژکتوری در مقابل کاربراتوری کم است؛ زیرا در این وسیله برای اندازهگیری هوای ورودی سوخت متناسب با آن از سیستم اندازهگیری دقیق الکترونیکی استفاده میشود.
- دیگر تفاوت موتور سیکلت انژکتور و کاربراتور در قدرت خروجی موتور است. موتور انژکتوری به گرم کردن منیفولد نیازی ندارد؛ بنابراین دانسیته هوای ورودی بیشتر شده و راندمان حجمی زیاد و قدرت خروجی موتور میز بیشتر میشود.
موتور سیکلت انژکتور و کاربراتور چه تفاوتی دارند؟
در موتور سیکلتها برای سوخترسانی دو روش ژنراتوری و کاربراتوری وجود دارد. هر کدام از این موتور سیکلتها انواع و مزیتهای مخصوص به خود را دارند. این دو موتور از جهات مختلف با یکدیگر تفاوت دارند. موتور انژکتوری نسبت به نوع موتور کاربراتوری به راحتی کنترل میشود. با بررسی تفاوت موتور سیکلت انژکتور و کاربراتور تصمیمگیری بهتری خواهید داشت.